2018-01-24 12:45:17• hírek • Szatmar.ro

Elhunyt Verestóy Attila szenátor, az RMDSZ egyik legmarkánsabb politikusa

Életének 63. életévében kedd este elhunyt Verestóy Attila szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik alapítója, az érdekvédelmi szervezet egyik legmarkánsabb politikusa.

"A Szövetség megdöbbenéssel és mély fájdalommal értesült Verestóy Attila halálhíréről. Verestóy Attila szenátorként, az Udvarhelyszéki Szervezet elnökeként életét és munkásságát a magyar közösség szolgálatába állította. Az RMDSZ saját halottjaként tekint elhunyt kollégájára", áll az RMDSZ hivatalos Facebook-oldalán és a szövetség honlapján..
 

Verestóy Attila már a kezdetektől, 1989. december 22-től alapítóként szerepet vállalt a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben. Közösségéért végzett tevékenysége szorosan kötődött a parlamenti munkához, a rendszerváltozást követően mindvégig tagja volt a bukaresti törvényhozói testületnek.
 

Verestóy Attila már a kommunizmus megbukása előtt is nagy érdeklődést tanúsított a magyar ügy iránt, elkötelezettsége 1989 előtt a Securitate figyelmét is felkeltette. Bevallása szerint – a Magyar Nagykövetség néhány diplomatájával való kapcsolatfelvételt követően – többszörösen is sikerült magyar sajtótermékeket juttatnia Székelyföldre. Telefonját lehallgatták, egyetemi betanítói státusát pedig megvonták tőle.
 

1954. március 1-én született Székelyudvarhelyen. Nős volt, egy gyermek édesapja, két unoka boldog nagyapja. Tanulmányait szülővárosában kezdte, a Bukaresti Műszaki Egyetemen tanult vegyészmérnöknek. 1999-ben lett a kémiai tudományok doktora. 1989 előtt gyakorlómérnökként dolgozott Gyergyószentmiklóson, majd Székelyudvarhelyen. Tanársegéd volt a Bukaresti Műszaki Tudományegyetemen, majd a Bukaresti Szervetlen Vegyipari Kutatóintézet tudományos kutatója. 1990-et követően a Nemzeti Megmentési Front tanácsosa, Király Károly alelnök irodája szakértőcsoportjának tagja. 1990. február-májusában az Ideiglenes Nemzeti Egységtanács tagja, a Kisebbségi Bizottság elnöke. 1990-től a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Hargita megyei szenátora, amely időszak alatt többször is volt a Szövetség szenátusi frakciójának vezetője.
 

"Az erdélyi magyar közösség iránti elkötelezettsége példaértékű marad mindannyiunk számára. Volt szenátorként, munkatársként és barátként is búcsúzunk tőle", írja méltatásában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: